De ceva vreme, analizez ocazional problema pensionarii. Da, e o problema, si mai ales la noi. Psihologica, financiara, sociala. Si cred ca pensionarii pot fi impartiti in doua categorii: pensionarii romani si restul pensionarilor.

In afara granitelor tarii noastre mirifice, pensionarul e relaxat, e fericit ca se poate bucura de mai mult timp pentru sine. Exista activitati pentru toata lumea. Exista centre care se ocupa intensiv de viata dupa pensionare. Exista ceea ce se cheama „calitatea vietii”. Pentru ca da, este un mare soc psihologic. Dar de ce sa nu scoti ce-i mai bun din asta?

In lumea civilizata, pensionarii nu sunt exclusi din societate, nu sunt marginalizati si nu sunt incadrati in categoria „alora care ne mananca banii.”

In afara, pensionarii folosesc Google. Daca dai un search, gasesti diverse treburi dedicate SI pensionarilor:

1. Yoga – De ce nu? Oricum n-ai avut timp pana acum sa te interesezi de asa ceva. Ce-ar fi sa-ncerci?

2. Bungee-jumping – Pentru cei cu spirit aventurier si fara probleme cu inima, e o cantitate de adrenalina si de endorfine.

3. Diverse cursuri online – Sa vezi asta la noi…

4. Continuarea studiilor

5. Invatarea unei limbi straine – Eh, ce sa mai invete pensionarii nostri, ca, la noi, pensia = sfarsitul vietii si al tuturor activitatilor.

6. Sport, miscare in aer liber – Il avem si noi, dar se traduce prin „mersul la piata.”

7. Reintrarea in forta de munca

8. Voluntariat

9. Pictura, sculptura, dans si alte hobby-uri

10. Calatoritul – Un cocktail exotic sub o umbrela, pe o insula exotica; vizitarea unor orase superbe etc. – vax la noi.

Si multe altele.

La noi, exista cluburi ale pensionarilor, ceea ce exista, sub alte diverse forme, mai precis numite comunitati, si in strainatate. Doar ca cele din afara promoveaza o viata sanatoasa, activitati interactive, care stimuleaza imaginatia, intelectul. La noi se organizeaza:

1. Activitati de resocializare: consiliere psihologica – unde e un psiholog care iti intareste ideea ca existi handicapat daca esti pensionar, te bate pe umar si iti zice ca, desi n-ai bani, fa ce-ti place. Si „resocializare” – suna atat de urat… adica esti scos din societate cand te pensionezi? Nu te mai suna prietenii, ca esti pensionar. Nu mai vorbeste nimeni cu tine, ca esti pensionar. Esti insemnat cu fierul incins pe frunte, precum vacile, astfel incat sa fie clar pentru toata lumea ca esti pensionar, da-te-n colo!

2. Sesiuni de dezbatere pe diverse teme prestabilite – Asta pentru ca, fiind pensionar, nu mai ai prieteni, familia te-a abandonat si simti nevoia sa discuti despre sarmale si vecini cu niste necunoscuti, care iti vor deveni curand cei mai buni prieteni, pensionari fiind.

3. Seri cultural artistice – Pentru ca numai pensionarilor li se ofera asa ceva, ca tinerii sunt ocupati cu cluburile si cu drogurile. Si, desigur, ai nevoie de ceva oragnizat si de cineva care sa te indrume, pentru ca, pensionar fiind, nu esti in stare sa decizi pentru tine si sa iei initiativa. Pentru ca esti trist si deprimat.

4. Jocuri de societate (cat de comunist suna) – catri, table, sah etc. – Pentru ca esti pensionar si te plictisesti, nu pentru ca ar fi ceva interesant in a juca un Macao sau cum ii zice cu alti pensionari care se plictisesc si au impresia ca viata lor a luat sfarsit.

5. Excursii cu microbuzele Primariei sau alte altcuiva, catre atractii turistice din Bucuresti si din tara – Asta e amuzant si la fel de comunist. Daca tot ai trait 60 de ani, hai sa mergem sa vedem… mhm… PIATA UNIVERSITATII! WOW! Hai! Sau Muzeul Antipa! Hai, ca stiu ca n-ai ce face si sigur in cei 60 de ani n-ai vazut nimic din toate acestea! Screw the exotic cocktail and the beach boy! Hai in Herastrau!

6. „Scoala Bunicilor”, program de training psihologic despre cum sa-ti cresti nepotii – Pentru ca te facem si bunic, ca sa-ti fie clar cat de batran esti si unicul tau scop in viata este sa-ti cresti nepotii, pensionarule!

BONUS: Acum gen 2 zile, pensionarii au organizat „CONCURSUL CHIFTELEI”, concurs la care au participat cei care nu-si cresc nepotii si care nu viziteaza muzee. Ideea a fost sa faci chiftele. Si, ghici ce? Cea mai buna chiftea castiga!!! Foarte interesant!

Propun in continuare activitati romanesti pentru pensionari:

1. Lipire de timbre, in grup organizat. Dupa fiecare timbru lipit, clubul pensionarilor este sfatuit sa traga un rand de aplauze.

2. Concursul „Botoselul de lana” – pensionarii tricoteaza botosei, dupa propriul design, iar cel mai frumos botosel castiga o sesiune gratis de lipit timbre!

3. Concursul „Goblenul magic” – pensionarii fac cate un golben fiecare si cel mai magic castiga un sampon cu urzici, editia limitata pentru pensionari!

4. Concursul „Bibeloul meu e cel mai tare”, unde pensionarii isi vor prezenta colectia de bibelouri. Vor putea intra in concurs doar cei care detin bibelouri cu balerine si pescari, de preferat cat mai multi lipiti la un loc. Castigatorul va primi goblenul castigator de la concursul de mai sus, pe care sa-si etaleze colectia. Pe televizor!

5. Discutii pe teme prestabilite – urmatoarele teme vor fi abordate: Ce a mai facut vecina de la 3, Cu cine s-a insurat baiatul femeii de serviciu, Cine stinge lumina pe hol dupa ora 8 seara, Cine mi-a miscat presul de la usa, Cu ce sa cureti vizorul usii de la intrare, Care este cea mai buna pozitie de a sta pe balcon si de a te uita in gol, Care este cea mai buna firma de catering pentru un parastas, In ce piata sunt cele mai rosii rosii, Cum sa-ti constrangi copiii sa iti faca nepoti, Care sunt cele mai bune ceaiuri pentru tratamentul bolii Parkinson, Am muncit o viata degeaba.

6. Sporturi: Gimastica – cum sa te urci si sa te dai jos de pe scaunelul folosit pentru a te uita pe vizor; Intelectuale – Sesiune de telenovele romanesti pentru pensionari; Outdoor – Statul pe banca si spionat oamenii care intra in bloc; Indoor – Statul pe canapea, cu pisica in brate.

7. Excursii pentru pensionari: Vizitarea metroului din Bucuresti, statia Unirea 2; vizitarea fantanii de la Universitate; vizitarea noului pasaj de la Piata Unirii si multe alte obiective turistice surpriza!

Pentru ca sa fii pensionar in Romania este o adevarata arta! Nu gandi, o facem noi pentru tine! Nu te misca, oricum nu mai ai unde sa te duci! Nu construi nimic durabil, din nici un punct de vedere, pentru ca oricum nu mai ai mult de trait! In loc sa te sinucizi, joaCA CArti, ca sa treaca timpul mai repede! Nu invata o limba straina, ca oricum la ce-ti mai trebuie? Cursuri online? Ce e aia online? Cursuri? La ce bun? Yoga? Doamne fereste, la varsta ta?

Fa chiftele si lipeste timbre! Arata ca esti un pensionar adevarat!

Pam Pam!

Anunțuri