Sa presupunem ca ai cunoscut un barbat care tocmai s-a mutat cu chirie intr-o casa cu tapet. Nu mai locuise nimeni acolo de ani buni, drept pentru care praful era de trei degete. Daca te atingeai de tapet, te dezlipeai jegos.

Ii explici barbatului ca in afara de sters praful si spalat pe jos, trebuie spalat si tapetul, care devenise negru de praf. Acesta te aproba, dar nu o face.

X: Ai spalat tapetul?

Barbatul: Nu, sunt prea obosit azi. Il spal maine.

X: Ai spalat tapetul?

B: N-am chef azi, il spal maine.

X: Stii ca stai totusi in tot praful ala. Ar fi bine sa-l cureti.

B: Stiu. O sa-l curat.

X: Cand?

B: Cand oi avea timp.

Trece o luna…

B: Sunt tare plictisit.

X: Ai putea sa speli tapetul.

B: Aoleu, m-ai innebunit. O sa-l spal, dar nu azi.

X iese in oras, se distreaza, se uita la filme, citeste, mananca, doarme, se spala, iar doarme. Tapetul tot murdar e. X isi schimba jobul, n-are timp de tapet, e stresat. Se angajeaza in alta parte, e fericit, prea fericit ca sa spele tapetul.

Timpul trece, X isi vede de ale lui, propune achizitionarea unor draperii colorate. Tapetul tot murdar e.

Vine Craciunul, X cumpara cadouri, isi ia haine noi, isi cumpara mancare gata preparata de la supermarket. Tapetul tot nespalat ramane.

X a descoperit un film frumos. Si mai descopera unul. Si inca unul. SI tapetul tot nespalat e.

Anii trec, nimeni nu-i mai zice nimic de tapet. X isi vede de viata lui si de femeia pe care o iubeste.

Carierele lor avanseaza, viata merge inainte, tapetul tot pe loc ramane. Lui X nu-i pasa de tapet. Are treburi mai importante, mereu.

Si vine ziua in care X o cere pe femeie de nevasta.

X: Vrei sa fii sotia mea?

Femeia: Nu.

Cei doi se despart. Fiecare isi vede de viata lui. Timp de luni de zile, X se intreaba unde a gresit, ce ar fi putut sa faca sa schimbe lucrurile. A pierdut iubirea vietii lui. Acum e prea deprimat ca sa spele tapetul. Si pe buna dreptate.

Femeia il iubea pe X, insa o femeie care se gandeste la viitor nu poate sa accepte niciodata langa ea un barbat care nu spala tapetul. Asadar, a ales sa-si vada de viata ei, fara el.

Daca barbatul nu spala tapetul dupa cateva luni de zile, ce alte pretentii poti sa mai ai de la el? Te saturi sa-l rogi de 10 ori sa duca gunoiul. Te saturi sa-l inveti sa spele vasele. Te saturi sa-l tot educi.

E un amarat de tapet, nesemnificativ la prima vedere. E atent cu tine, te mangaie, te consoleaza cand ceva nu merge bine. Dar tapetul? Tapetul e in casa lui. Daca nu are grija de el si de lucrurile lui, cum te poti astepta sa aiba grija de tine? Daca un lucru marunt, precum tapetul, nu poate fi rezolvat imediat, daca trebuie sa duca copiii la scoala, sa cumpere de mancare si sa plateasca chiria, ce te faci?

Asa ca femeia l-a parasit. El a suferit. Si totul pentru ca nu a putut sa spele un amarat de tapet. Ar fi fost un efort mult prea mare. Iar pentru femeie ar fi fost un efort si mai mare sa se trezeasca in fiecare zi a vietii ei alaturi de un barbat de care trebuie sa traga la fiecare pas, pe care sa-l creasca si sa-l educe, sa-l invete totul despre viata in doi, cand el nu stie mare lucru nici despre viata in unul.

De asta nu inteleg barbatii de ce conteaza atat de mult lucrurile marunte. De asemenea, este inutil sa-i explici de ce consideri tu ca tapetul este atat de important. Atata timp cat el nu stie sa aiba grija de el si de lucrurile lui, dupa o anumita varsta nu-l mai poti invata nimic. Poate doar cu foarte multa rabdare. Dar oare merita?

Morala: Fereste-te intotdeauna de barbatii care nu-si spala tapetul.

Reclame