Deci da. Cum fumam eu azi o tigara pe hol, am studiat situatia. Orice cladire are un plan de evacuare in caz de incendiu.

Am cateva nelamuriri. De exemplu, sa zicem ca arde. Si arde tare de tot. Si vreau sa scap cat mai repede. Cum fac? Bine, lucrez la etajul 1, dar sa zicem ca as lucra la 7. Eu ma pot arunca pe geam ca nu mor (cred), dar cei de la 7 ce fac? Stau sa studieze tot planul de evacuare?

Hai mai repede ca arde!

Stai ca n-am terminat de analizat planul.

Eu zic ca ar trebui sa se dea un test la angajare, test prin care orice angajat sa fie obligat sa memoreze planul de evacuare in caz de incendiu. Eu nu l-as memora, dar m-as baza pe cei care chiar cred ca nu-s anagajati daca nu-l cunosc.

Sa zicem ca gasesti scarile si fara plan. Dar ce te faci daca arde din toate partile? Si cum stateam eu pe hol, am vazut ca-s vreo 3 extinctoare/mp. Eu ce sa inteleg? Ca ia foc des cladirea? Ca atunci cand ia foc, arde masiv? Ca exista sanse ca unele extinctoare sa nu functioneze si atunci au bagat mai multe, just in case? Ca exista sanse sa le strici pana le dibuiesti? Ca unele nu merg? Ca se mai fura oricum?

Bun. Deci ardem all around. Extinctorul are instructiuni de folosire. Eu personal as arde sigur. Nu de alta, dar pana citesti schemele si instructiunile de le extinctor, esti deja scrum.

In primul rand, nu poti folosi extinctorul cu una, cu doua. Inainte, cu toate ca institutia e in flacari, trebuie sa te asiguri de cateva treburi:

1. a fost trasa alarma – Asta presupun ca se aude.

2. cladirea este evacuata – Asta presupun ca se simte. Imposibil sa nu simti cand esti calcat in picioare.

3. ca cineva a sunat la pompieri – Asta n-am de unde sa stiu. Traficul e infernal, deci e greu de ajuns. N-ai cum sa-ti dai seama daca sunt pe drum sau nu. Ce faci? Te apuci sa-ti suni toti colegii?

Buna, ce faci?

Uite ard, dar lasa asta. Ai sunat tu cumva la pompieri? Sau stii pe cineva care a sunat sigur?

4. focul e mic si nu se extinde – Daca focul e mic, la ce-mi mai trebuie extinctor. Fug, da-o-ncolo de cladire!

5. sa te asiguri ca iesirea e libera – Din nou… daca iesirea e libera, de ce sa mai sting eu focul?

6. Poti sta la pamant ca sa eviti fumul – Eviti tu fumul , dar te prinde focul. Buna idee.

7. Extinctorul potrivit este la indemana – Si daca nu e potrivit? Ce fac? Astept sa ard?

8. Ai citit cu atentie instructiunile si stii sa folosesti extinctorul – Deci cu atentie n-am cum sa citesc… e cam greu sa te concentrezi cand ARZI! Sa ma asigur ca stiu sa-l folosesc? Exersez inainte, nu? Ies afara, dau foc la niste frunze, ma sigur ca pot sa sting focul, intru iar inauntru si ma lupt cu focul?

Nu mai intru si in scheme sau in toate instructiunile, dar iti zic ca trebuie sa tragi de siguranta. Eu nu stiu care e aia, dar cica sunt desene pe el. Daca ai timp, delecteaza-te! Stai la cativa metri de foc in timp ce-l stingi. Din cate stiam eu, extinctoarele erau pentru cazuri urgente… De unde credeti dvs. ca am CATIVA metri intre mine si foc?

Ah, si, dupa ce ai stins focul, nu calca pe unde l-ai stins ca cica e periculos sau ceva, nu mai tin minte. Daca nu-s prea indiscreta, se presupune ca stingi focul (de urgenta) cand vrei sa iesi dintre flacari, nu? Daca nu e bine sa calc pe zoaia aia, de ce-l mai sting? E mai bine totusi sa ard?

N-am inteles nimic.

Pentru orice eventualitate, te sfatuiesc mai degraba sa-ti dai foc singur decat sa incerci sa scapi. Se numeste damage control si te usureaza mai repede de suferinta. Sau te poti apuca sa-ti folosesti timpul in mod util. Pana mori ars, suna-ti familia, prietenii etc. Ia-ti la revedere.

O zi buna in continuare!

Anunțuri