Dragi prieteni, ai oricui si in special ai mei, ma lipsesc. Am o mare curiozitate in ceea ce priveste „prietenii”. Cine v-a invatat pe voi aceasta notiune? De fapt, o aveti sau doar da bine sa o folositi? Nu stiu exact ce intelegeti voi prin prietenie, dar ceva tot incurcati acolo.

Draga prieten, te anunt ca nimeni nu suporta sa i se spuna ce sa faca. Toata lumea are dreptul la informatie, buna sau rea. De prieten ce esti, e mare magarie sa privezi pe cineva de acest drept „pentru binele lui”. E minciuna si nesimtire. Habar n-ai ce e bine pentru tine, dar pretinzi ca stii de ce au nevoie cei din jurul tau.

Ai o viata. Daca n-ai, fa-ti rost. Traieste viata ta, nu pe a celor din jur. Nu ai niciun drept sa decizi pentru nimeni. Vrei sa fii alaturi de cineva, nu-i spune ca ceea ce face e rau. Habar n-ai. Nimic nu e rau sau bun. Sunt alegerile lui. N-ai tu treaba.

Sa fii prieten poate fi destul de simplu. Trebuie sa stii sa asculti, sa fii alaturi de cineva si sa taci in acelasi timp. Deci taci. Nu-ti mai da cu parerea in mod exagerat, nu mai spune „daca as fi in locul tau…”. Taci!

In disperare de cauza vei fi intrebat „Ce sa fac?”. Taci si atunci. Daca esti destept, faci in asa fel incat omul sa-si raspunda singur, sa-si cantareasca singur optiunile. Dar asta nu e asa usor. Trebuie sa o faci astfel incat sa nu iti dai tu cu parerea. Si stiu ca e greu caci nesimtirea e mare. Tu esti doar in locul tau, niciodata nu vei fi in locul altuia. Surprinzator, nu? Habar n-ai ce ai face in locul altuia. Orice ai afirma, probabil ca ai face exact pe dos… sau nu. Oricum nu vei afla niciodata. Nu exista doua situatii la fel. Asa ca taci.

Ce-ar fi sa nu mai judeci pe nimeni? Ok, tu ai proceda altfel. Si ce? Altfel nu inseamna neaparat mai bine. Fii mandru de tine ca esti mai destept, daca asta crezi, si admira-te in oglinda, dar taci in fata altuia.

Nu exista „o fac pentru binele tau”. E clar ca e vorba de ceva ce nu-si doreste, dar ai ales tu ca e mai bine. Vai de voi. Cand ati invatat din greselile altora? Niciodata. Nici din greselile voastre n-ati invatat mare lucru. Nu e fantastic cum repetati aceleasi greseli la nesfarsit? Sunt de acord cu faptul ca ceea ce ne dorim nu e mereu si cel mai bun lucru care ni se poate intampla. Dar cine e in masura sa afirme asta? Vrei s-o faci? Fa-o si gata. Vrea s-o faca? Lasa-l in pace. Atata timp cat are informatiile necesare unei decizii, e om mare si capabil sa isi construiasca singur viata. Daca o da in bara, treaba lui. Daca nu, tot treaba lui e.

De ce sa taci? Simplu. Pentru ca va veni o vreme cand omul va gresi si tu vei spune „eu ti-am spus, dar nu m-ai ascultat.”. Asta e si mai oribil. Te simti mai bine ca a gresit? Halal prieten. Si daca nu greseste ce zici? „Ah, cum de m-am inselat? Aveam toate datele!”. Intelege ca nu e vorba despre tine. Vezi-ti de viata ta. Daca faci parte din cei care-si vad doar de viata altora, pa.

Reclame